ce click ce click

Wednesday, March 30, 2011

kenapa cinta selepas kahwin jadi begini??

Dulu, berpisah terasa rindu... tetapi kini lain sekali. Walaupun masih ada rasa rindu, tetapi tidak lagi sehangat dulu.

Bila berjauhan, ada juga berkirim sms, tetapi tidaklah sekerap dulu. Sekadar bertanya,

apa khabar di sana?

Macam mana anak-anak?

Atau sekadar minta doanya.

Tidak ada lagi kalimah cinta berbunga-bunga. Atau pujuk rayu yang sayu-sayu. Ah, biasa-biasa sahaja.




Betulkah selagi cinta itu diburu, ia akan indah. Tetapi bila ia telah dimiliki, keindahannya akan pudar sedikit demi sedikit. Kata orang tua dahulu, bila jauh
berbau bunga, bila dekat keharumannya tiada lagi.

Bagi kaum wanita , jika dulu puas berbedak, berhias sebelum bertemu suami, setelah berkahwin lain pula ceritanya.

Bau badan tidak dijaga, asyik 'mendedah aurat' tanpa mengira masa dan tempat. Bila setiap masa terdedah, di mana indahnya?

Kalau dahulu suapan makanan pun dijaga, dibuat penuh tertib dan kecil-kecil. Menguyah makanan pun tidak kedengaran bunyinya. Sunggup sopan, persis gadis pingitan.

Maaf, lepas beberapa bulan berkahwin, kesopanan dan ketertiban itu semakin mengurang.

Cara duduk, tidak dijaga lagi.

Menguap tanpa menutup mulut.

Suaranya... tidak semerdu, ketawa, ha.. ha.. ha.. berdekah-dekah.

Mana hilang malunya?

Jangan terkejut jika kita 'menjual' terlalu murah, orang akan meragui kualitinya. Suami akan berhenti 'memburu' anda jika anda terlalu jinak dan murah. Ini bukan bermaksud untuk mendorong anda menjadi terlalu liar atau terlalu mahal... tetapi belajarlah malu-malu seperti mula-mula kahwin dahulu. Insya-Allah, suami anda akan menjadi pemburu yang merancang seribu satu taktik dan strategi untuk memikat dan mendapatkan kasih-sayang anda. Biar dia menjadi pemburu cinta mu!

Jika isteri berjaya mengekalkan rasa malu, dia akan dapat mengekalkan sifat, kelakuan dan personaliti yang menarik perhatian suami. Dia akan dirindui bila jauh, akan disayangi bila dekat. Dia dilihat cantik sebelum bergelar isteri dan akan menjadi lebih cantik selepas itu. Sesungguhnya, malu itu satu perhiasan dalaman sama seperti permata yang menjadi hiasan luaran.

Belajarlah dari bulan mengambang. Bulan hanya mengambang sekali-sekala... Bulan tidak mengambang setiap malam... kerana dengan mengambang sekali-sekala itulah pungguk jadi perindu, manusia tertunggu-tunggu.

Bukan untuk para isteri sahaja, untuk suami juga perlu ada malunya. Jika anda inginkan isteri anda berhias, anda bagaimana?

Tegakah kita asyik berkain pelikat,

berbaju T dengan perut 'boroi',

rambut kusut tak bersikat

tetapi mengharap isteri tampil sebagai ratu untuk melayan kita? Maaf, kalau itulah 'umpannya' anda akan dapat 'ikan' yang begitu juga.

Jadi, bertanyalah dengan diri,

mana minyak wangi yang menjadi daya pemikat isteri waktu mula bertemu dahulu?

Mana kata-kata manis yang menjadi madah cinta waktu bercanda dulu?

Mana wajah prihatin, muka simpati dan empati serta senyuman yang ikhlas ketika mula-mula bersama dulu?

Carilah, kita tidak terlalu tua untuk itu. Apakah ada had usia untuk melakukan suatu kebaikan?

Inilah malu yang bertempat dan tepat pula masanya. Justeru, suburlah rasa cinta dalam rumah-tangga dengan menyuburkan semula rasa malu.



sekadar ingin berkongsi..iluvislam

Saturday, March 26, 2011

hOt air ballOon fiesta

salam,,

tahu x hot air balloon fiesta tu sangat best?? sbb tu la aku paksa pak uda bawak ak p fiesta tu..nak jugak p..lagipun putrajaya tu xla jauh sgt dari upm..

sbagai pengiktirafan dan ucapan trima kasih,, letak pic bersama pak uda kat ataaaas skali..he3 ilysm


ni kali ke 3 fiesta ni diadakan.. kali ni baru bkesempatan nak mai tgok.. memandangkan ni international punya event,, so ade 27 participation dari macam2 ngara luaq cam france, usa, jerman, japan, belgium, switzerland, vietnam, netherland, holand, thailand, dan mlaysia.. banyak tuuu dengan stiap belon yg macam2 bentuk.. tengok nih


waaaa cantek nyeeee


ni 1st time ak tgok belon udara panas dlm bhasa mlayunya la..best sgt3 dgn pemandangan putrajaya yang smemangnya indah tambah pulak ngan belon2 yang mcm2 bentuk,, awesome!!




kat belon bawah ni pulak ad banner protex,, eh tu jenama sabun kan?? nak pkai protex la pasni,, kot laa time mandi boleh buat buih sabun besaq tu,, berangan la kan~


lion face!!


bila malam pulak,, belon2 ni jadik glow in the dark.. kan pakai api nak naik kan belon tu,, so malam2 nampak la api tu dalam bellon.. nk kasi taw event ni sampai pukul 9 malam taw ingatkan siang je org maen belon ni.. santik sungguh tenok ni tenok ni



asek tunjuk pic belon je,,
"mana tuan belon nya??"
org tanya
haa ni pun tuan belon nya...................


ceh muka ketat!!

posing cket,,


hello to akak kat sebelah tu,, ngeeeee

lagik,,


dan lagi =.='


datang bersama my twin,,cik pina


cik pina dan cik abe nya,,acecece


dan ni pak uda terchenta..
"sori ye b,, org ade penyakit pakinson snap pic memang jadik lagu ni,,tketaq2..nway tq sbb sudi jadi my 24 hour photographer x berbayaq" he3


im looking forward next hot air balloon fiesta yeay...grenti nak datang lagik..


-hamizahalim-




Tuesday, March 15, 2011

air terjun sungai gabai

tetiba teringat kenganan kenangan time muda2 dulu,,he3 time kami p sungai gabai..  rasanya tu air terjun paling besh pna ak p kott.. air terjun ni adik bradik la ngn sungai congkak tapi gabai ni kat ataaaas lagik..

pagi2 lagik gerak dari upm naek bas metro pakcik india tu..time tu wabak H1N1 tengah menular..so kami  smua pkai mask yg PKU bagik free tu (pusat kesihatan universiti).. seb baek bukan wabak air kencing tikus tu..hu3 kalau x memang la carik pasai p air terjun..


sempat lagik snap2 dlm bas..he3 dari kiri seha, beep, aku n yg paling bulat tu haz nas.zrin.. naek  bas ni sampai umah haz kat gombak.. x de la pakcik india tu nak anta sampai sungai gabai en.. lepak2 mah haz jap prepare bekalan makanan.. pastu haz drive kete bapak nye sampai lah ke hulu langat..

sampai kat sane punya lah exited,, kami x mau mandi kat bawah sbb ramai gila org.. dengan smangat bekobar2,, kami angkutla barang2 panjat tangga nak ke atas lagik best.. kat bawah air x brp bersih la konon sbb kat atas ade orang da mandi..kot la sesiape membuang kat atas tu org bawah jugak yg kena..he3



penat kott,, tinggi gila,, banyaaaak tangga.. rasanya kalau kat batu cave ni da bley jumpa dewa dah ni.. hadoii penat sungguh nak tcabut kpala lutuit nih -_-'


tu dia jaoh lagik pjalanan,, rehat sat..

akhirnya.....


bejaya jugak kami mandi kat tmpat bes nih,, segala kepenatan hilang,, kesejukan pula melanda*gigil*

ni cik beeb selaku photographer kami sbb last2 minit dye x mau mandi sebab ramai lelaki2 btenggek kat atas tu..hu3  sbb time ni weekend kottt smua cuti.. disebabkan lelaki2 tu jugak,, kami mandi ngn tudung skali.. x pasal2 jadi muslimah sejati kan kteowg..

tudung rosak,,grrrrr

kat sana ada batu licin taw.. ada air turun.. batu ni smooth je ala2 gelongsor yang ada air kat sunway lagoon tuuu.. so ramai la slide turun ke bawah.. pastu jatuh dalam air, dalam la jgk paras pinggang.. ade macam2 aksi la org slide.. ade dak2 lelaki tu slide sambil berdiri.. ish bahaya gak la.. buat nye telentang x ke nanya.. tapi depa berani x pa la.. kpala masing2..he3


x melepaskan peluang,, nak try gak..  exited ajak haz jom2 slide,, at first haz malu2,,ha3
 pastu.......

yahooooo kami plak kongker tempat 2,,ha3 org len x ley kcau !! tapi kami sopan la..slide sambil duduk..he3
skali try nak lagiii.. banyak kali gak la kami dok ulang turun naik.. x ingat dunia..he3

da sampai bawah syiok x hingat!! sejukkkk******

 makan time!! kteorg mkn sandwich yang bwt kat umah haz td..

haz suka la makan snwich tu sbb banyak daun faberet dye iaitu daun ketumbik ketumbar..  aku kureng cket daun tu (bucuk) tp sbb lapaq punya pasai,, sapu je laaa..

  oh ya,, lupa nak gtaw,, budak shahrul yg pendiam ni pn join kami (adik haz)..

dah abes mandi nak turun pulak satu hal.. lenguh pulak turun tangga ke car park.. kalau boleh terbang kan best..hmmmmm


penat + letih + hepy gila...
nak balik dah BYE3.. pastu tebungkang kroih3 kat kolej..hik3

rasanya nak p lagik..tapi x taw la bila..tempat ni sriusly best!! agak2 tensyen stdi,, ley la berpicnic disini..

kenangan terindah time asasi tapi sejak masuk degree ni susah sgt nak jumpa even still dalam universiti yg sama..huk3

-hamizahalim-




Friday, March 11, 2011

Looser

Saya x suka gaduh2,, 
saya x suka sound2,,
saya x suka buat2 muka,,
saya x suka jeling2 pandang sleek,,
saya x suka sindir2 orang,,
saya x suka orang cakap belakang..
sebab saya x reti buat semua tu..
hati saya cepat terhiris,,
saya mudah rasa bersalah,,
saya sensitif,,
saya cepat tersinggung..
saya cepat kesian kat orang,,
saya sukakan keamanan,,  
nanti saya yang nangis..
hati saya yang terluka..
hati saya x tenang,,
saya gelisah..
jadi jangan ajak saya buat semua tu..
jangan sibuk pasai saya,,
jangan kacau hidup saya..
jangan usik saya..
pergi la jaoh2..
saya rimas..
sebab saya x dapat nak balas balik..
saya x dapat nak lawan..
saya x dapat buat balik macam tu smua..
saya mintak maaf..
saya yang  looser..

Thursday, March 10, 2011

sambungan bulan ada dua::::

disini saya ingin buat pengumuman,,sebenaq nya dua bulan yang kami tengok tu bukan bulan..setelah sisiasat secara teliti,,tu sebenaq nya bebola penebat pada kabel elektrik..ha3 ok sekian terima kasih *malu*

haa ni baru bulan betul..(tapi bebola penebat tu sbijik cam ni..cis!!!!)
-hamizahalim-

Wednesday, March 2, 2011

rindu kat afan T,T

da lame x balik umah..  rase rindu kat afan tersangat2 la menebal..  i miss u so much..  haihhh nanges lagi si mizah ni..  kalau x nanges x boleh ke????  sikit2 nak nanges..  tp mmg species mudah mngalirkan air mata..  WHY3!!  adakah sbb i pompuan??? orr sbb mata ni da banyak air sangat..

k back to the point,,afan ni sape?

afan 2 adik kesyayangan syaye..  my only boy n my real super hero..  hero sbb ape taw,, sbb dye x leh dok diam,, lompat sana lompat sini..  haduii kalau marah x mau dengaqq..  lagi marah lagi dye buat..  kalau kene cubit,,

dye ckp "xsakit pun" (sambil buat muka) lagiii kite sakit ati kan3..

tapi bila aku ckp,,"adik main jauh2 sikit,,kakngah sakit kepala ni"

dye akan faham..  sbb aku salu sakit kpala x taw la psai apa..mgkin dye x mau tengok kakngah dye sakit kpala macam hapa ni kan..

ni mase 5 tahun
nama penuh ZHARFAN NASRULLAH tapi panggil afan je sbb panjang sangat..   masa dye skola tadika,, kawan2 dye panggil ZAPAN NASEKOLAH.. haha bese la budak2lagi..  pelat2 lagi x reti nak pronounce nasrullah.. ala comey2.. belit2 lidah ekk,, he3

skarang dah masuk dajah 1 dah pandai baca..  dulu kalau dye jumpa buku katoon,, dye paksa la akak2 dye ni baca kan ntuk dye,,

"kakngah2 dye cakap ape ni" pastu aku tpaksa la bacakan.. walhal da bosar2 ni x hingin pun baca katun lagi.. cewah nak kata da cukup matured la 2 kann..


kalau ade jajan ni dye tanye "kakngah2 dye tulis ape?"

pastu aku ckap la

" ni dye tulis: bu.dak2 ti.dak boo.leh ma.kan..ha.nya un.tuk o.rang de.wa.sa sa.ha.ja"

hahah kena tipu.. itu masa kecik2 la..sekarang laju je "SUPER RING!!" sedap gak kan super ring ni..dulu feberett nii..he3 wat2 jadi cincin,, pakai kat lima2 jari pastu baru masuk mulut,,ish x senonoh!!

wah lelaki melayu terakhir



jamuan hari raya tadika
 sebab dye anak bongsu,, satu satunya lelaki,,beza kami 14 taun,, so bayangkan berapa lama tunggu nak dapat adik laki ni..huh sbb tu dye sangat la dimanjakan..ape nak semua dapat..  kat umah tu 1 bilik da penuh ngn mainan dye je. 

tapi sejak sekolah,, da x minat mainan semua ni... nak pemadam power rangers,, nak pancil box dua tingkat,, aih macam2 lah..


gg nongak







pantang jumpa kucing


ari tu ade teserempak ngn kawan kat ecm pastu org cakap la "adik meh salam kawan kakngah ni" dye boleh wat x taw je.. time cik keah datang umah tu bukan maen manja lagi dye.. ooo nak yang chantek2 je baru nak salam..ish ade ke budak nih!!
 
harap dah x nakal lagi da besar2 ni.. 
jangan jadi budak jahat,, pukul2 org,, buli2 orang..
blaja rajin2 spaya besar nanti jadi orang berguna..
jangan kutuk2 orang dah..
dan yang penting skali jangan jadi sombong bila besar nanti...


jahattt

baek pulakk ish hipokrit betullll depan umi ngn abah..

terubaat cket rindu kat afan ni bila tulis pasai dye..hik3

-hamizahalim-

Ari tu (20hb 2) bulan ada dua

betul ni..Ari tu bulan ade dua..he3 yg pelik nye hanya aku dan syafiq je yg nampak..special x? haa special en kteowg..
 
eh2 malu2 kucing plak meoww


lokasi nye kat kdai kak yong..  makan2 sambil tengok ujibakat mentor tv3 2 macam2 gelagat org dtg..  ade nak pjuk kekasih hati kembali kepangkuan lah..  ade yg nak ubah nasib lah daripada pembela lembu kepada penyanyi terkenal lah..  macam2.. he3 tapi bukan nak cakap la kan,,   aku nampak ape yg deorang buat ni macam menjatuhkan maruah deorang sendiri..  dah la nyanyi sumbang nak mampuih kene reject,,  kuaw tv pulak sluruh mlaysia tngok,,  xdapek jadi artis pong!! Ha3 

tapi okaylah at least deorang mencuba.. kalau x cuba sapa taw nasib badan ye dok??  Tapi nasihat aku,,  kalau nak cuba tu pastikan suara besh..  practis abis- abisan bia pengadil 2 tenganga tg0k *0* baru lah gempak..  kalau stakat time odition nyanyi cam time dalam bilik ayaq je baek x yah..  g tanam jagung lagik bagus..  dapek mkn jagung bakaq..he3

aii jaoh nye aku merewang ni mentor punya pasai la ni,,ish3  sbenaq nye nak cite pasai bulan ade dua malam ni..  sambil tggu order sampai,,  aku tgok2 la atas merenung awan..  skali tgok

“eh bulan ade dua lah malam ni b kepam…”

pastu pak ude cakap “mana? Mngarut aih” 

“tuuu cuba tengok” (muncung2 bibir tunjuk atas)

“a’a lah..biaq btoiii” ……ni fenomena ape tah aku pun x taw..  yg pasti nye ini bukti kekuasaan tuhan sekalian alam.....  cantik sungguh terpegun aku..  sampai pak ude dongak atas x mau turun2 dah tenganga nampak gg cumill dye tu..ha3  rugi betul xsnap pic time tu..  kalau x bleh share..  ni betul2 taw x tipu punya..  x caya g lah tanya pak ude tu..  dye saksi utama.he3 

ape2 pun Kerang bakaq ng ayaq nyioq kat kdai kak yong tu  mmg terbaeeek..  i lolike…  puas ati sgt2..  

daripada  pegi mines tgok wyg,, 

karok,, 

mcD,, 

I prefer lepak kdai kakyong kopek Kerang cicah sos thai n teguk ayaq klapa..muktamat!! waaa besh3


 -hamizahalim-

Tuesday, March 1, 2011

hello i'm new here ^_^



exited2!!  sebab hajat nak ade blog sendiri sudah tercapai,, yeay!! (orang laen da nak tutup blog da pun)  k fine agak terlambat -_-"

tapi x pe lah lets kenal2 dulu ye,,  my name is nurul hamizah..  membe2 just cal me mizah..  fmili cal kakngah coz anak ke-2..

masih belajar dan akan tamat belajar lagi dua taun..  taking bachelor of education..  bakal cikgu math n sains pertanian..  ex asasi sains pertanian..

ape lagi ekk tu je lah kottt wat masa ni..  nak taw pape tanya la ekk,,

blog ni lebih kpd luahan hati bcoz im a suffer in silent person so x suka wat kecoh2 dengan orang,,  so disini tempat meluahkan apa yg terpendam x bising2 hanya gerak jari menari-nari menaip..  kan aman tu paling kurang pon hurup2 key keyboard ni je tecabut..  he3


-hamizahalim-