ce click ce click

Monday, April 18, 2011

berenang time swimming class

ari ni rasa x brp sihat..kpala bdenyut2 idung plak berair je..ni penangan terjun kolam pagi-pagi buta semalam 4 the swimming carnival.. tapi berbaloi la dapat hamper besaq makan rmai2..

yesterday was the last day for my swimming class..b4 ni asal sabtu je kalut suh pak uda anta p kolam renang tu..pasni x yah da.. alhamdulillah slama 4 bulan ni blaja,, tpaksa berendam dari pukul 3-6 ptg,, berbaloi la sbb aku da pandai berenang skg!! yeay pasni kalau lanun ke, nak campak aku tengah2 laut insyaallah x lemas..

ucapan terima kasih yang teramat sgt kepada cik shu aka fasilitator yg ajar kami brenang.. daripada sorang pun x taw brenang smpai la skg smua da terer brenang,,he3 4 ur infomation, renang ni ade 4 iaitu buterfly stroke,,back stoke, free style, n breast stoak.. tapi kami sempat blaja free style n breast stroke je..yg lagi dua tu xsempat..hu3 tp x pa,,kta teruskan..

bes la swimming ni.. x taw la korang cmana sbb,, sperti yang korang x taw,, aku mmg suka maen air,, x kira la apa2 aktiviti pun janji ade air aku enjoy pnya.. x kisah la bsuh priuk time kenduri ka cuci baju ka,,cuci keta ka..sbb tu kalau aku basuh pinggan mesti umi bising "apasal basuh pinggan lama sgt?? membazir air je budak nih!!!" kalau time mandi pulak,, aku la mandi paling lama skali,, smpai boleh membuatkan org fedup lah mnunggu aku siap mandi,, oleh itu time mandi kat umah aku kene jadi org yg last skali menggunakan bilik ayaq..he3

emm,, kalau nak berenang,, ptama skali kena lah taw cara bagaimana nak terapung dalam air,, senang ja,, cuma perlu tenang n relaks,, kalau kita gelabah,, tu yang buat kita tenggelam.. bayang kan je macam korang tengah baring atas tilam yang empuk.. jangan risau pasai berat badan ye,, sbb org yg gemuk,, lagi mudah untuk terapung sbenaq nya.. emm camana nak eksplain pn aku x reti.. carik lah kat youtube,, taip je "how to float" ha tengok lah camana..

pastu kena taw cara pernafasan yang betul.. iaitu bubbling..inhale through your mouth while exhale trough your nose.. ini penting untuk elakkan kita rasa penat time swimming..so that,, kita boleh berenang lebih jauh la..x de la tercungap-cungap kepenatan..ni rahsia atlit2 berenang laju n jaoh,,he3

kpada kamu2 skalian,, mungkin ada yang x taw cmana nak brenang macam aku dulu la,, asal masuk air je tenggelam,,asal tenggelam je masuk air..bleh la blaja berenang.. kalau nak jimat,, blaja sendiri je... tengok kat youtube ade yang dye ajar step by step,, pastu try la buat.. tapi jangan buat kat tempat dalam pulak,, try kat tempat cetek je dulu.. kalau nak lagi selamat n efficient,, bleh la join swimming class ade cikgu berpengalaman ajaq..

oh yea lupa pulak pic swimming carnival yang sgt meriah tu.. nanti lah upload..wait 4 da next n3.. mata pun da x leh bukak.. nak telan ubat pastu nak tdoq.. harap2 la bangun esok da sihat..slamat mencuba dan slamat beramal..k lah bye2..

-hamizahalim-



5 comments:

  1. macam pernah nampak..kt syeksen 7 bangi

    ReplyDelete
  2. bestnyaaa kalau dpt swimming ^^

    ReplyDelete
  3. nik: aik,, yeke.. pelanduk dua serupa kot..x pna lagi smpai sana..
    nisa: best2 sgtt

    ReplyDelete
  4. thankss syg for the tips. kite pon suke swimming jugak )

    ReplyDelete
  5. welcome ;) thanks dear 4 reading dis n3!!

    ReplyDelete