ce click ce click

Tuesday, April 12, 2011

sugar glider tersangaaaat comel!!

tahukah anda menatang diatas tersangat la cumel??
nama nya sugar gliders atau nama scientific nye Petaurus breviceps..
name nye sugar sebb dye sangat sweet,, he3 mmandai je aku.. x laa sbb dye juga makan madu selain serangga.. glider plak sbb dye bleh glide2 antara pokok tapi dye ni bukan tupai terbang yang ade skang ni.. jangan konfius ye,, sugar glider ni saiz nye lebih kecil,,menarik tertarik,, kau mmg dab0om..

jangan jadi macam pak uda saya yang nak p tangkap sugar glider kat dusun durian..
"b tu tupai terbang lah,,not sugar glider..ayyo"

haa pekenal kan,, nama mereka2 diatas ni mon & lola.. baru 2bulan.. baby lagi rupanyee mereka2 ni..comelkan, comelkan,, ni neesabelle agaga punya..I want mine..uhuk3



tengok ni mereka2 ni dah wat i terjatuh hati kat mereka2 ni.. bak cinta pandang pertama.. sukar dilupakan..aceewah!!

menurut sumber pembacaan,, male sugar glider will reach maturity between 4–12 months old, while females reach maturity between 8–12 months. and,, mereka2 ni memerlukan penjagaan rapi sama macam baby..bayangkan,, betapa manja nye mereka2 ni..ala tomey2..

cik meoww,, please be nice

mereka2 ni boleh hidup sehingga 15 tahun,, lama tu.. unlike hamster yang hnya bertahan sehingga 4 year..dulu ak pna la bela hamster tapi kesemua nye mati serentak setelah afan pegi letak gula-gula dalam cage hamster tu,, pastu semut masuk,, then umi letak kat luar nak halau semut,, skali terlupa nak bawak masuk rumah balik,, tengok2 semua da lembik sbb terjemur kat bawah matahari lama sgt..hu3 tragis sungguh~


sugar glider hanya akan breed dua kali setahun..hmmm lambat la dpt bby.. unlike hamster yang cepat betul membiak.. sehinggakan aku dulu x taw dah nak letak mana hamster2 yang perna ada dulu.. last2 suma mati serentak..da ajal~ bukan sengaja bunuh taw..

mereka2 ni jenis tidur siang n active d waktu malam.. eh,, sama lah ngan aku yang suke bejaga malam .. so wajib la untuk aku ade mereka2 ni.. so that ade la teman stay up mlm2..chanteq!!



kalau aku ade mereka2 ni,, apa yg aku akn buat?? emmmm *nk berangan sat*

aku akan hiaskan sangkar mereka2 ni dengan cantek dan selesa..sangkar 5 star lah!! bagi makan yang sedap2 dan unlimited..nak tambah 10 kali pn x pe..sila2..pastu akn jaga kebersihan mereka2 nii,, mandi selalu,,cebok selalu,,bedak2 selalu..hmmm so btuah kan mereka2 yg jadi saya pny sugar glider,,p/s kepada homeless sugar glider,, anda dialu-alukan datang isi borang to be my sugar glider..hik3

wacchaa


-hamizahalim-

3 comments:

  1. kenal neesabella agaga ke? khairunissa anak pak cik khanafiah kan?? :P ohh. dia dah ada sugar glider! wajib melawat rumah dia nnt :p

    anyway, sugar gliderrr comell!! <3

    ReplyDelete
  2. sangat sangat sangat comellll...

    geram tengok...

    ReplyDelete